
osvaja
Posle ovakve seljačke proje, sve druge će biti samo bleda kopija: Niti ima originalnije, niti ukusnije
U nastavku saznajte kako da napravite savršenu seljačku proju, uz varijacije za mrsnu i posnu verziju.
Seljačka proja jedno je od najstarijih recepata.
Iako se često služi kao predjelo, može da bude dodatak i jelima poput podvarka, sarme i raznih paprikaša. U nastavku saznajte kako da napravite savršenu seljačku proju, uz varijacije za mrsnu i posnu verziju.
SASTOJCI

350-400 g krupno mlevenog kukuruznog brašna
1 čaša mlake vode
1 prašak za pecivo
So po ukusu
Mast za podmazivanje tepsije (ili ulje za posnu verziju)
POSTUPAK PRIPREME
Priprema smese: U dubljoj posudi pomešajte kukuruzno brašno, prašak za pecivo i so. Postepeno dodajte mlaku vodu uz neprestano mešanje dok ne dobijete smesu gušću od one za palačinke. Po potrebi, dodajte još vode kako bi smesa imala odgovarajuću gustinu.
Priprema tepsije: Tepsiju podmažite svinjskom mašću za mrsnu varijantu ili biljnim uljem ako pravite posnu verziju proje.
Pečenje: U prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, pecite proju 15-20 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju i postane hrskava spolja, a mekana iznutra.
Foto: printscreen/youtube/Marinina kuhinja / Marina's Kitchen
Završni korak: Nakon pečenja, proju možete lagano poprskati vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Ovaj korak joj daje dodatnu mekoću.
Saveti za savršenu seljačku proju
Za bogatiji ukus, možete dodati malo kisele vode umesto obične vode, što će doprineti vazdušastijoj strukturi proje.
Ako želite aromatičniju proju, dodajte kašiku domaće masti u testo.
Za posnu verziju, umesto masti koristite maslinovo ili suncokretovo ulje.
Proju možete obogatiti dodatkom sitno iseckanog mladog luka ili seckanih oraha za specifičan ukus.
Uz šta se služi seljačka proja?
Seljačka proja se savršeno slaže uz:
Kiselo mleko ili jogurt – klasičan spoj bogatog ukusa i kremaste teksture.
Podvarak i sarmu – tradicionalna jela koja se često služe na slavama i porodičnim okupljanjima.
Domaći ajvar i sir – idealni dodaci za gurmane koji vole kombinaciju proje sa namazima.
Zašto je seljačka proja tako posebna?
Seljačka proja nije samo jednostavan hleb – ona je deo srpske kulinarske tradicije, jelo koje se prenosi s kolena na koleno i nezaobilazni dodatak svakoj trpezi. Bez obzira da li je pripremate za doručak, ručak ili večeru, sigurno će osvojiti srca svih koji je probaju!
(Espreso/kurir/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!